Dünya'nın en Ekstrem Coğrafyaları
- Cografya
- 8 Kas 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 17 Kas 2024
Biliyorsunuz ki dünyanın çeşitli yerlerinde muazzam yer şekilleri ve iklimler mevcut. Gelin bu yerleri sırasıyla keşfedelim.
1-Antarktika: Dünya'nın en büyük çölü ve aynı zamanda en soğuk çölüdür. Çöl olarak kabul edilmesinin sebebi, son derece düşük yağış almasıdır. En düşük sıcaklık rekoru Antarktika'da kırıldı. Rusya'nın Vostok İstasyonu'nda ölçülmüş en soğuk derece -89,2 derecedir.

2-Atakama Çölü: Dünya'nın en kurak çölüdür. Şili'nin kuzeyinde yer alır. Neredeyse hiç yağmur yağmaz.

3- Sahra Çölü: Yaklaşık 9,2 milyon kilometrelik yüzölçümüyle Sahra, Antarktika ve Arktik'ten sonra Dünya'daki en büyük üçüncü çöl, ancak en büyük sıcak çöldür.

4-Nil Nehri: Amazon Nehri ile birlikte Dünya'nın en uzun nehri unvanını paylaşır. Yaklaşık 6.650 km uzunluğundadır ve Burundi'den başlayarak Uganda, Güney Sudan, Sudan ve Mısır'dan Akdeniz'e dökülür.
Nil, Antik Mısır medeniyetinin doğmasında büyük bir rol oynamıştır. Nehrin suladığı bereketli topraklar sayesinde tarım yapılabilmiş, büyük şehirler ve etkileyici yapılar kurulmuştur. Mısırlılar için Nil, hem bir yaşam kaynağı hem de tanrısal bir semboldür.

5-Grönland Adası: Yaklaşık 2,16 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle Dünya'nın en büyük adasıdır. %80'i kalın bir buz tabakasıyla kaplıdır. Nüfus yoğunluğu son derece soğuktur. Halkın büyük çoğunluğu Inuit (Eskimo) kökenlidir ve başkent Nuuk' ta yaşamaktadır. Grönland, Danimarka'ya bağlı özerk bir adadır. Vikingler tarafından keşfedilmiştir.

6-Mawsynram: Hindistan' nın Meghalaya eyaletinde bulunan ve Dünya'daki en yağışlı yer olarak kabul edilen küçük bir köydür. Yıllık ortalama 11.871 mm alan Mawsynram, bu özelliği ile rekor kırmış durumda. Bu yoğun yağış, muson yağışları ve çevresindeki dağların rüzgarları engelleyici etkisiyle oluşur.

7-Everest: Dünya'nın en yüksek noktasıdır. 8.848 m yüksekliğe sahiptir. Himalayalar'da, Çin ve Nepal arasıdadır.

8-Mariana Çukuru: Pasifik Okyanusu'nda bulunan dünyanın en derin noktasıdır. En derin yeri olan Challenger Deep, yaklaşık 10.984 metre derinliğe sahiptir. Ekstrem koşullar ve keşfedilen ilginç canlılarla bilim insanlarını büyüleyen bir yer.

9-Hazar Gölü: Dünyanın en büyük kapalı havzası ve en büyük tuzlu su gölüdür. Asya ve Avrupa arasında yer alır ve yaklaşık 371.000 km² yüzölçümüne sahiptir. Deniz olarak anılsa da göl statüsündedir. Petrol ve doğal gaz kaynakları açısından zengindir.
Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve İran'a kıyısı vardır.Bu ülkeler, gölün doğal kaynakları ve hukuki statüsü konusunda çeşitli anlaşmalar yapmışlardır. Hazar Gölü, hem ekonomik hem de stratejik öneme sahiptir.
